Postat 07 noiembrie 2025
Vindem si plantam nuci altoiți Românești Geoagiu
15 €
Prețul e negociabil
Firma
Descriere
Pepiniera Rediu comuna Aiton Județul Cluj vinde puieți de nuc altoiți micorizati, având o înălțime cuprinsă între 1,5m-2,0m. Plantarea este GRATUITĂ la comenzi mai mari de 175 buc. Soiul de nuc se numește Geoagiu și are ca polenizator soiul Sibișel . Puieții de nuc altoiți micorizați sunt de o înaltă calitate mult superiori altor soiuri de nuci, foarte rezistenți la boli și dăunători, pretabili și pentru toate zonele României. Oferim GARANTIE si schimbarea GRATUITA a pomilor neprinsi in primul an.
Schema de plantare 7 m x 7m , 7m x 8 m, 8 m x 8m, 8 m x 9 m, 9mx 10 m, aproximiv 175 buc la ha în funcție de lungime sau lățimea terenului.
Soiurile Geoagiu si Sbisel sunt foarte rezistenti la frig si daunatori, de o inalta calitate net superiori altor soiuri de nuci, omologat de V. Cociu, N. Meza şi I. Deaconu în anul 1979 ,ca cel mai bun soi de nuc din Romania.
Pomul de vigoare mijlocie, are coroana piramidală largă, cu ramuri de schelet lungi, destul de groase, garnisite cu formaţiuni de rod mixte. Tipul de înflorire este protogin, florile femeieşti înfloresc cu mult timp înaintea celor bărbăteşti, necesitând polenizatori.
Intră destul de repede pe rod, începând din anul 4-5 de la plantare, produce mult şi în fiecare an. Rezistă bine la ger şi destul de bine la atacul bolilor specifice, bacterioza şi antracnoza. Fructul este mare (14,5 g), de formă ovoidală cu vârful ascuţit şi baza rotunjită. Coaja este subţire, sudura valvelor este bună, dar proeminentă, se sparge uşor cu mâna, de culoare maro-gălbuie. Orificiul peduncular este destul de mic şi bine închis cu fibre.
Miezul reprezintă 48% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare albă-gălbuie, este crocant, cu gust dulce, plăcut aromat, se scoate uşor din coajă şi conţine 65,4% substanţe grase şi 18,4% substanţe proteice. Maturarea fructelor are loc la sfârşitul lunii septembrie şi uneori la început de octombrie.
„Ce sunt micorizele?” este intrebarea la care vreau să vă răspund și să vă prezint care sunt avantajele utilizării acestora la nuc.
Probabil mulți dintre dumneavoastră v-ați lovit de termenul acesta, micoriză/micorize, în ultimul timp, alții poate deja il cunoașteți. Ce sunt micorizele? Conform definiției de pe wikipedia, este o formă de simbioză între fungi și plante, în care o ciupercă intră în contact cu sistemul rădăcinilor fine a unei plante. Aceasta mai departe reușește să trăiască în simbioză cu planta, ajutand-o sa crească.
Acest ajutor constă în faptul că ciuperca se dezvoltă pe sistemul radicular. Nefiind capabilă sa facă procesul de fotosinteză ca să se dezvolte, ciuperca își extrage din sol toți nutrienții de care are nevoie ca sa crească, să se extindă.
Procesul acesta de extindere a ciupercei ajuta puieti de nuc. Ei trâind în simbioză cu ciuperca sunt hraniții direct de către aceasta din „adancul” solului, chiar dacă la suprafața solului puieți de nuc nu sunt hraniți si udați corespunzator.
Ciuperca reuseste astfel sa creasca nucul oferindu-i acesteia apa si nutrientii de care are nevoie sau la care nu are acces in mod obisnuit.
Capacitatea de absortia acesteia poate sa creasca pana la de 10.000 de ori. Imaginati-va ca astfel reusiti sa aveti o cultura in care sa nu investitii prea mult si sa fie chiar si bio.De retinut faptul ca aceasta ciuperca micoriza poate sa traiasca in simbioza cu aproape orice planta de pe planeta noastra.
Micorizele s-au dovedit de-a lungul timpului ca ne pot salva de la foamete (prin experimente), sa faca un teren fertil acolo unde credeai ca nu mai e speranta, ca reusesc sa pastreze mai bine apa in radacinile nucului, ca sunt rezistente la vanturi sau la intensitatea excesiva a luminii solare.
De aceea, e important sa le folosim cat mai des in agricultura. Nu se gasesc inca foarte usor si nici nu sunt cele mai ieftine.
Importanta micorizei pentru nuc nu se limiteaza doar la absorbta apei si a nutrientilor din sol. Puieti de nuc simbiotice sunt adesea mai competitive si mai tolerante fata de stresul mediului inconjurator decat cele fara micoriza. Aici putem da exemplu stresul osmotic, micorizele le fac pe plante sa fie mai rezistente pe timp racoros (sub 15 grade).
Avantajele folosirii micorizelor:
-absortia de substante nutritive prezente in forme care nu sunt disponibile în mod normal pentru nuc, de exemplu azod în compusi organici acumularea de nutrienti
beneficii non-nutritionale (productie de fitohormoni)
-capacitatea de a neutraliza compusi fenolici si metale toxice prezente in sol
-creaza retele nutritionale
i-mbunatateste structura solului
-influenta pe cicluri nutritive la nivel de ecosistem
-influenta pe secventele primare si secundare ale speciilor de plnte la nivel de ecosistem
-protectie impotriva ciupercilor si nematozilor parazitari;
-protectie impotriva stresului cauzat de lipsa de apa;
sprijin pentru dezvoltarea sistemului radicular al rasadurilor, datorita reteleor de hife dezvoltate pe radacinile acestora;
-transferul de nutrienti de la plantele moarte la puieti de nuc;
Schema de plantare 7 m x 7m , 7m x 8 m, 8 m x 8m, 8 m x 9 m, 9mx 10 m, aproximiv 175 buc la ha în funcție de lungime sau lățimea terenului.
Soiurile Geoagiu si Sbisel sunt foarte rezistenti la frig si daunatori, de o inalta calitate net superiori altor soiuri de nuci, omologat de V. Cociu, N. Meza şi I. Deaconu în anul 1979 ,ca cel mai bun soi de nuc din Romania.
Pomul de vigoare mijlocie, are coroana piramidală largă, cu ramuri de schelet lungi, destul de groase, garnisite cu formaţiuni de rod mixte. Tipul de înflorire este protogin, florile femeieşti înfloresc cu mult timp înaintea celor bărbăteşti, necesitând polenizatori.
Intră destul de repede pe rod, începând din anul 4-5 de la plantare, produce mult şi în fiecare an. Rezistă bine la ger şi destul de bine la atacul bolilor specifice, bacterioza şi antracnoza. Fructul este mare (14,5 g), de formă ovoidală cu vârful ascuţit şi baza rotunjită. Coaja este subţire, sudura valvelor este bună, dar proeminentă, se sparge uşor cu mâna, de culoare maro-gălbuie. Orificiul peduncular este destul de mic şi bine închis cu fibre.
Miezul reprezintă 48% din greutatea fructului, are tegumentul de culoare albă-gălbuie, este crocant, cu gust dulce, plăcut aromat, se scoate uşor din coajă şi conţine 65,4% substanţe grase şi 18,4% substanţe proteice. Maturarea fructelor are loc la sfârşitul lunii septembrie şi uneori la început de octombrie.
„Ce sunt micorizele?” este intrebarea la care vreau să vă răspund și să vă prezint care sunt avantajele utilizării acestora la nuc.
Probabil mulți dintre dumneavoastră v-ați lovit de termenul acesta, micoriză/micorize, în ultimul timp, alții poate deja il cunoașteți. Ce sunt micorizele? Conform definiției de pe wikipedia, este o formă de simbioză între fungi și plante, în care o ciupercă intră în contact cu sistemul rădăcinilor fine a unei plante. Aceasta mai departe reușește să trăiască în simbioză cu planta, ajutand-o sa crească.
Acest ajutor constă în faptul că ciuperca se dezvoltă pe sistemul radicular. Nefiind capabilă sa facă procesul de fotosinteză ca să se dezvolte, ciuperca își extrage din sol toți nutrienții de care are nevoie ca sa crească, să se extindă.
Procesul acesta de extindere a ciupercei ajuta puieti de nuc. Ei trâind în simbioză cu ciuperca sunt hraniții direct de către aceasta din „adancul” solului, chiar dacă la suprafața solului puieți de nuc nu sunt hraniți si udați corespunzator.
Ciuperca reuseste astfel sa creasca nucul oferindu-i acesteia apa si nutrientii de care are nevoie sau la care nu are acces in mod obisnuit.
Capacitatea de absortia acesteia poate sa creasca pana la de 10.000 de ori. Imaginati-va ca astfel reusiti sa aveti o cultura in care sa nu investitii prea mult si sa fie chiar si bio.De retinut faptul ca aceasta ciuperca micoriza poate sa traiasca in simbioza cu aproape orice planta de pe planeta noastra.
Micorizele s-au dovedit de-a lungul timpului ca ne pot salva de la foamete (prin experimente), sa faca un teren fertil acolo unde credeai ca nu mai e speranta, ca reusesc sa pastreze mai bine apa in radacinile nucului, ca sunt rezistente la vanturi sau la intensitatea excesiva a luminii solare.
De aceea, e important sa le folosim cat mai des in agricultura. Nu se gasesc inca foarte usor si nici nu sunt cele mai ieftine.
Importanta micorizei pentru nuc nu se limiteaza doar la absorbta apei si a nutrientilor din sol. Puieti de nuc simbiotice sunt adesea mai competitive si mai tolerante fata de stresul mediului inconjurator decat cele fara micoriza. Aici putem da exemplu stresul osmotic, micorizele le fac pe plante sa fie mai rezistente pe timp racoros (sub 15 grade).
Avantajele folosirii micorizelor:
-absortia de substante nutritive prezente in forme care nu sunt disponibile în mod normal pentru nuc, de exemplu azod în compusi organici acumularea de nutrienti
beneficii non-nutritionale (productie de fitohormoni)
-capacitatea de a neutraliza compusi fenolici si metale toxice prezente in sol
-creaza retele nutritionale
i-mbunatateste structura solului
-influenta pe cicluri nutritive la nivel de ecosistem
-influenta pe secventele primare si secundare ale speciilor de plnte la nivel de ecosistem
-protectie impotriva ciupercilor si nematozilor parazitari;
-protectie impotriva stresului cauzat de lipsa de apa;
sprijin pentru dezvoltarea sistemului radicular al rasadurilor, datorita reteleor de hife dezvoltate pe radacinile acestora;
-transferul de nutrienti de la plantele moarte la puieti de nuc;
ID: 176786829
Contactează vânzătorul
xxx xxx xxx
